Да ли је могуће да исхрана воћем и поврћем може да нас заштити од болести попут Kовида 19?
Корона вирус је болест на коју смо се привикли да је стално присутна и да морамо да живимо са тим. Како би олакшали себи и смањили могућност заражавања тражимо начине да ојачамо имуни систем и заштитимо се. Знамо да је исхрана која се базира на воћу и поврћу добра за здравље вашег тела, међутим, да ли је могуће да вас таква исхрана може заштити од болести попут Kовида 19?
Ново истраживање повезано са исхраном, превенцијом и здрављем износи нам податак да је исхрана на бази воћа и поврћа повезана са значајно слабијим симптомима Kовида 19 него било која друга исхрана.
Истраживање је обухватило 3000 здравствених радника у шест држава у њиховим навикама у исхрани и резултатима Kовида. Ти здравствени радници су скоро свакодневно били изложени Kовиду и због тога сматрани високоризичном групом људи за обољевање.
Важно је напоменути да је испитивање било фокусирано на улогу исхране и јачину симптома, а не превенцију од болести. Знамо да многи људи који добију Kовид 19 показују мало или нимало симптома (асимптоматични), док се други осећају као да их је теретни воз прегазио, уз симптоме који могу да доведу и до смртног случаја. Јачина симптома је нешто што значајно варира међу људима. Због чега? Ми не знамо засигурно, али имуни систем сигурно има много везе са тиме. Имуни систем је или ојачан или ослабљен вашим животним стилом, навикама, укључујући и исхрану. Испитивање приказује доказе да исхрана може имати значајну улогу у јачини симптома.
Истраживање је показало да су учесници који су следили исхрану на бази воћа, поврћа и рибе имали 73% мање изгледа да добију средње или јаче симптоме. То су били људи који су се хранили са доста орашастих плодова, поврћа, воћа и рибе. За разлику од њих, група која се хранила „Kето дијетом“, мало угљених хидрата, а пуно протеина из меса, имала је 43% веће изгледе да добије средње или јаче симптоме.
Исхрана са доста орашастих плодова, поврћа и воћа даје вам влакна, витамине А, Ц, Д, Е и друге хранљиве састојке који заједно утичу на јачање имуног система. За разлику од тога, месо, а посебно оно обрађено, делује упално и као што су многобројна истраживања показала, доводи до ризика добијања дијабетеса типа 2, болести срца, можданог удара и одређених врста канцера.
Нећете можда моћи да спречите добијање Kовида 19 без обзира на ваше напоре, али ћете бити у могућности не само да преживите болест него и да вам се организам брзо избори са умереним или слабим симптомима. Наука открива да промена исхране на биљну храну може значајно помоћи.
Извор: НВ
"Ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је доделио средства."