ДЕКЛАРИСАЊЕ ХРАНЕ: Од 15. јуна нова правила о декларацији на производима

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Декларисање је најбитнији облик комуникације са потрошачем

Све фирме у Србији које производе и декларишу прехрамбене производе од 15. јуна мораће на декларацији да наведу енергетску вредност производа, количину масти, засићених масних киселина, угљених хидрата, шећера, протеина и соли, новина је коју доноси Правилник о декларисању, означавању и рекламирању хране.

Храна која је произведена, упакована у амбалажу и декларисана пре 15. јуна ове године и која се као налази у магацинима готових производа код произвођача односно код предузећа која стављају те производе у промет, може да се стави у промет до истека рока трајања, а најкасније до 31. децембра ове године речено је на данашњем округлом столу Министартва пољопривреде и НАЛЕД-а.

На представљању "Водича за декларисање, означавање и рекламирање хране", помоћник министра пољопривреде Ненад Вујовић рекао је да је декларсисање хране један од најкомплекснијих послова у компанијама које се баве производњом хране.

"Декларисање је најбитнији облик комуникације са потрошачем, како би се избегло да се потрошац не обмањује, а нова правила о декларисању се проширују и на интернет маркетинг", каже Вујовић.

Одредбе новог Правилника између осталог, односе се на полупроизводе од меса, производе од меса, као и производе рибарства и налажу да се на декларацији мора навести уколико је производу додата вода.

У случају ових производа који се производе од комада меса, дела или целог трупа, са или без костију, назив хране треба да садржи навод о присутности додате воде, уколико додата вода чини више од 5 процената тежине готовог производа, а није технолошки оправдана. 

Према Правилнику, на нутритивној декларацији више неће бити могуће наводити натријум, већ уместо тога, обавезно се на декларацији производа наводи садржај соли. 

Владимир Чупић из НАЛЕД-овог Савеза за храну и пољопривреду каже да је правилник веома важан за предузећа, посебно за она која извозе своје производе у ЕУ.

Чупић је рекао да је прилагођавање новим прописима "посао без престанка" и да свако прилагођавање од компанија тражи додатни новац и време.

Правилник је дефинисао и величину слова, као и обавезно место на самој декларацији где мора да стоје информације за потрошаче.

Онај ко продаје храну на даљину путем интернета (онлине) такође ће морати да има декларацију на сајту а фирма мора бити регистрована.

Бранислав Ракетић из Министартва пољопривреде рекао је да је овом правилнику претходило 11,12 верзија док се није дошло до коначне и рекао да ће правилник обезбедити тачније информисање грађана.

Каже и да производи који су већ упаковани и декларисани могу да буду у промету до истека рока трајања, то се пре свега односи на оне производе који имају рок трајања од неколико година а њих ће посебно контролисати инспектори министарства пољопривреде.

Правилник детаљније уређује и одговорност фирме у пословању храном у оквиру њиховог пословања, а који имају утицај на информације о храни, опште услове за декларисање неупаковане хране, категорије хране за које се обавезно наводи земља порекла...

Извор: Танјуг

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести