ПОНОС И ДИКА: „Бегечка шаргарепа“ производ са заштићеним географским пореклом

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

На конференцији за новинаре у Градској кући представљен је бренд „Бегечка шаргарепа“ који је званично, поред „Футoшкoг купусa“ и „Фрушкoгoрскoг липoвoг мeдa“, постао прoизвoд сa зaштићeним гeoгрaфским пoрeклoм.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствоваo je конференцији за новинаре у Градској кући, на којој jе представљен бренд „Бегечка шаргарепа“ који је званично, поред „Футoшкoг купусa“ и „Фрушкoгoрскoг липoвoг мeдa“, постао прoизвoд сa зaштићeним гeoгрaфским пoрeклoм.

На конференцији су говорили и Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, директор Задруге „Бегечки повртари“ Горан Зец као и један од највећих произвођача шаргарепе Јанко Медвеђ.

"Добили смо трећи производ са заштићеним географским пореклом на територији Града Новог Сада. Пре годину дана у разговору са произвођачима шаргарепе, на иницијативу ГУ за привреду, покренули смо поступак заштите географског порекла бегечке шаргарепе. Наишли смо на разумевање потрошача, а у цео процес укључила се и задруга „Бегечки повртари“. Изузетна сарадња ових годину дана крунисана је сертификатом. Цео поступак је финансирао Град Нови Сад, и наставићемо у наредном периоду то да радимо" рекао је Радојевић и додао да ће произвођачи сада бити препознатљивији на тржишту, а потрошачи ће лакше моћи да дођу до квалитетнијег производа.

Бранислав Ракетић рекао је да је Град Нови Сад постао један од градова са највише заштићених производа, и додао да је сертификација гаранција да ти производи потенцијално не буду предмет злоупотребе. Он је такође нагласио да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде пружа пуну подршку и улаже максималне напоре да заштити наше произвођаче.

Директор Задруге „Бегечки повртари“ Горан Зец нагласио је да читав овај процес не би био могућ без несебичне подршке Града Новог Сада и Градске управе за привреду који су, како је рекао, разумели њихову потребу да се на тај начин подржи пољопривредна и повртарска производња.

"Посао сертификације је био обиман. Почели смо са првим лабораторијским анализама још у марту, затим смо радили и групну анализу у септембру, као и појединачне анализе на шећере и бета каротине за сваког произвођача. Бегечку шаргарепу од осталих издвајају физичке и хемијске карактеритике односно укус, боја, мирис и облик. Као произвођачи смо доказани на домаћем тржишту и ту нам конкуренција није велика, али ћемо радити на признавању у европским оквирима јер је 70 % наше производње присутно у Европи" рекао је Горан Зец.

Извор: НВ

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести