ПОЧЕЛА СЕЗОНА ФУТОШКОГ КУПУСА: Очекује се већа цена због суше

ПОЧЕЛА СЕЗОНА ФУТОШКОГ КУПУСА: Очекује се већа цена због суше

Иако сезона футошког купуса тек почиње, прве главице већ су се нашле на пијацама и у маркетима.

Иако сезона футошког купуса тек почиње, прве главице већ су се нашле на пијацама и у маркетима.

Због високих летњих температура и велике суше, род је преполовљен те се очекује да ће овогодишња цена бити виша него лањска.

Председник Удружења „Футошки купус” Урош Пуача објаснио нам је да су прошле године била довољна три-четири заливања, док се ове сезоне род заливао најмање 10 или 15 пута.

"То ће утицати на цену футошког купуса, а рентабилност производње, наравно, зависи од тржишта, па су пољопривредници још увек у неизвесности и не знају да ли ће садња бити исплатива или не", казао је Пуача. 

Заменик председника Удружења Мирољуб Јанковић подсетио је на то да су грађани лане футошки купус могли пазарити за 20-30 динара килограм, док се ове године очекује да његова цена буде око 50 динара.

"Футошки купус може рано да се произведе, али пошто је то касна или средње касна сорта, квалитетна производња је могућа само у септембру, октобру или новембру, док је ранија производња је неисплатива", рекао је Јанковић, објашњавајући да су приноси од раније продаје далеко мањи од оних које имају у јесен. Он додаје да већ има сеченог купуса, али то су мале количине, које се углавном продају на пијацама или у малим трговинским ланцима, у великим их још нема.

У Футогу има 40 сертификованих газдинстава која негују чувени српски бренд, који се у тој вароши узгаја на око 100 хектара. У футошком атару се годишње производе десетак хиљада тона купуса.

Сви који су добили једногодишњи сертификат за узгајање, биће званично заведени на сајту Удружења, те ће купци знати где и од кога могу купити прави футошки купус.

"Свака приколица на којој се буде продавао футошки купус биће означена, а свака породица која га производи имаће своју ознаку на Гугл мапама, док ће њихове адресе, имена и број газдинства бити тачно наведени на нашем сајту", казао је председник Удружења „Футошки купус”.

Онај ко купује купус једном или два пута годишње, кажу, тешко ће приметити разлику између футошког и хирбидних врста. Међутим, наши саговорници упозоравају на то да треба обрати пажњу приликом куповине јер је злоупотреба тог бренда веома честа.

"Танак лист, слабо развијена нерватура, светлозелене боје, благо спљоштена главица и још понеке особине карактеристичне су за футошки купус, али имате таквих и хибрида, чије семе настаје у лабораторији, али с аутохтоном врстом нема ничег заједничког", казао је Јанковић, објашњавајући да је најбоље решење за то поверење купаца у произвођаче, који поштено раде и узгајају прави футошки купус.

Кисели футошки купус има свој специфичан знак и заштитну холограмску маркицу па купац може бити сигуран у то да је купио прави футошки купус.

"Ипак, то не важи код свежег јер код њега нема обележавања пошто ми за то немамо могућности, то је доста скупо", каже Јанковић.

Иако је производња хирбидних врста много лакша, наши саговорници кажу да је квалитет рода неупоредив. На то утичу и географски положај и земљиште на којем се купус сади. Аутохтона врста која је, по списима,  настала пре 16. века, данас има своје редовне купце широм земље, али се,  додуше не на дуге стазе, извози и у друге државе. Кажу – боље се на тржишту пласира кисели купус, док је извоз свежег футошког купуса занемарљив.


НА "КУПУСИЈАДИ" ПРОСЛАВА ЈУБИЛЕЈА

Овогодишња „Купусијада” одржаће се у Футогу 28. октобра, а том приликом традиционално ће бити представљени различити производи од купуса. Осим тога, у „престоници купуса” тог дана ће се представити пројекат и Савез „Оригинал Србија”, асоцијација пољопривредника „Slowfood”, организација „Terra MAdre Day" и други. Ни ове године неће изостати такмичарски део па ће се на тој манифестацији кувати свеж и кисели купус, али ће се и бирати највећа главица футошког купуса. Осим тога, 27. октобра Удружење „Футошки купус” прославиће десет година постојања и присетити се Горана Пуаче, који је значајно допринео у стварању тог бренда.

Извор: Дневник

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести