На такмичењу у Марибору учествовало је 11 универзитета са 34 вина, а наше вино је проглашено за најбоље.
Ректорско вино Универзитета у Новом Саду проглашено је за најбоље на међународном такмичењу за избор најбољег универзитетског вина у Словенији. На такмичењу одржаном на Универзитету у Марибору учествовало је 11 универзитета са 34 вина.
Фото: Блиц
Новосадски универзитет је први пут учествовао на оваквом такмичење и својим црвеним вином „пробус“, на којем су шест деценија радили професори и студенти Пољопривредног факултета, узели прву награду.
- “Пробус” је настао укрштањем каберне совињона и скадарке. Дакле, једне аутохтоне сорте пореклом са Балканског полуострва и западноевропске високо квалитетне сорте. Рад на стварању ове сорте је давних педесетих година започео Драгослав Милисављевић са својим сарадницима Симом Лазићем и Владимиром Ковачем. Процес стварања сорте, па све до вина у боци, тешко да се може завршити у току једног радног века. Награда је значајно признање целокупном научноистраживачком раду који се на Департману преноси с генерације на генерацију, с професора на студента - каже др Драгослав Иванишевић, директор Департмана за воћарство и виноградарство.
Ово вино настаје на огледном добру Пољопривредног факултета у Сремским Карловцима, где је 15 хектара земље прекривено са чак 800 различитих сорти. У оквиру огледног одељења налази се и мања винарија. На овом добру студенти се баве изучавањем и истраживањем у пракси.
Младен Калајџић је на докторским студијама и предмет интересовања му је управо „пробус“, те је због услова које има одлучио да настави студије у Србији.
- Током основних студија имао сам привилегију да пробам ово вино и још тад сам уочио да се оно разликује од осталих и да му сигурно следи успех - каже Калајџић.
Вино је добило назив по римском императору Маркусу Аурелијусу Пробу, рођеном 232. године у Сирмијуму. Сматра се родоначелником винарства у Срему и околним регијама јер је први увео гајење нове пољопривредне културе - винове лозе, чији су први чокоти засађени на брду Алма Монс код тадашњег Сирмијума.
Шта је ректорско вино
Универзитетска вина сматрају се обележјима академских заједница и деле се на деканска и ректорска. Прва су део традиције појединих факултета, а друга обележје универзитета као целине. Ректорска вина су реткост јер релативно мало универзитета у свету има своје винограде, винарије и довољно квалитетно грожђе.
Остало још 300 боца
Ово престижно међународно признање допринеће даљој афирмацији „пробуса“. Следећа берба грожђа би требало да буде за 15 дана, а уколико временске прилике дозволе и вино буде истог квалитета, цена би му уместо садашњих 900 динара због награде скочила на 2.000 по боци - каже др Иванишевић уз напомену да је преостало 300 боца најбољег вина и биће чувано за посебне прилике и госте Новосадског универзитета.
Извор: Блиц
Нема коментара на овај чланак.
Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.