ПАНТЕР ОПЕН: У Новом Саду одржан карате спектакл Нови Сад улаже значајна средства у спортАКТИВИРАЈМО ДЕЦУ: Зашто је важно да се деца баве спортомСавети и смернице за бављење спортом код деце и младихШОКЦИ У ВОЈВОДИНИ: Живот и обичаји Шокаца који се и данас обележавајуШокачка култура и традиција која траје и данас СЛАВСКИ ОБИЧАЈИ: Прослављање крсне славе код СрбаТрадиција окупљања породице за славском трпезом ЏУДО ТУРНИР: Одржан 8. међународни Џудо турнир "Војводина"Полетарци се такмичили у џудоу

ЗРЕЊАНИН: Европски град спорта 2021. године

Фото: Нова Војводина
Фото: Нова Војводина

Стигла потврда из Брисела од председника Европске асоцијације престоница и градова спорта

Зрењанин је проглашен за Европски град спорта 2021. године - потврђено је у писму које је на адресу Града Зрењанина упутио Ђан Франческо Лупатели, председник Европске асоцијације престоница и градова спорта (АЦЕС Еуропе), са седиштем у Бриселу. 
Он упућује честитке нашем граду на овом признању и истиче да је Зрењанин добар пример спортске средине која следи све циљеве истакнуте и од стране АЦЕС Еуропе и која је развила узорну спортску политику са разноврсним садржајима, програмима и активностима. 

Упућен је и званичан позив челницима Зрењанина да крајем године, у Европском парламенту у Бриселу, присуствују свечаности на којој ће бити проглашена Европска престоница спорта за наредну годину - Лисабон, а нашем граду биће уручена застава и звање Европског града спорта 2021. “Добродошли у АЦЕС Еуропе породицу”, поручује на крају писма председник Лупатели.

- Изузетно нас је обрадовала ова вест коју смо искрено прижељкивали, али нисмо могли да будемо сигурни да ће заиста бити у нашу корист. Почаствовани смо признањем, и драго нам је што су и челници Европске асоцијације престоница и градова спорта позитивно оценили све наше напоре и активности које реализујемо у области спорта, али пре свега, што су препознали наш спортски дух, свест о значају бављења спортом и физичком културом, изузетну традицију и велики допринос развоју олимпијског покрета, у ком су наши суграђани присутни од самог оснивања, од др Ференца Кемења, па до освајача 23 олимпијске медаље. Ова награда уједно и обавезује, да наставимо започете пројекте, али, надам се, и да с титулом “Европски град спорта” отворимо нове спортске странице нашег града” - прокоментарисао је помоћник градоначелника Симо Салапура и шеф тима за кандидатуру нашег града, вест која је стигла из Брисела.

Подсећамо, након кандидатуре Зрењанина, уследила је и дигитална евалуација, у којој је спортски Зрењанин презентован кроз богату традицију, високе спортске домете, спортску масовност и организованост, организацију великих такмичења и значајна угагања у спорт и спортску инфраструктуру. Наш град је први у Србији који је ушао у чланство АЦЕС Еуропе, а осим престижа, добијање титуле “Европски град спорта” може додатно да унапреди услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта и спортских организација. Улазак у мрежу европских престоница и градова који су већ носиоци ове титуле допринеће и унапређењу спортске сарадње и размени искустава која се тичу функционисања система спорта у различитим срединама.  

Уз Нови Сад, Европску престоницу културе 2021, Војводина и Србија улазе у наредну годину с још једним престижним признањем које је, дакле, заслужио Зрењанин, а значај тог признања тек ће се сагледати у наредном периоду.

Извор: РТВ

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

http://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

http://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести