СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

169 година Музеја Војводине

Покрајинска влада
Покрајинска влада

Музеј Војводине обележио је 169 година рада отварањем две поставке.

Музеј Војводине обележио је 169 година рада отварањем две поставке "Изложба једне слике - Сеоба Срба" сликара Паје Јовановића и колективном поставком насловљеном "Иза брда и долина - три века Словака у Војводини".

„Наша земља је испунила своје обавезе према националним заједницама - мањинама и тиме достигла стандарде Европске уније“, рекао је данас отварајући изложбу „Иза гора и долина - три века Словака у Војводини“ покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић.

Он је додао да му је част да у име Покрајинске владе и председника Игора Мировића поздрави отварање изложбе, „која приказује складан заједнички живот у Војводини, свих нас и на посебан начин презентује треће столеће од како на простору данашње Војводине живе припадници словачке националне заједнице“.

„Од времена насељавања у 18. веку, до данас Словаци су оставили дубок траг у историји и култури Војводине, а уметност оплемењује и ту култура има своје изузетно место, кроз неговање сваке заједнице посебно“, рекао је професор Штаткић.

Према његовим речима, постоје национални савети националних мањина, Матице сваке заједнице посебно, ту су новине, часописи, позориште, музеји, културно-уметничка друштва, читава лепеза онога што зовемо национална култура и чиме се сви ми поносимо.

"Изложба једне слике - Сеоба Срба"

Поводом Дана Музеја Војводине и 169 година од оснивања чувеног Музеума у оквиру Матице српске, од данас је пред Новосађанима изложена и слика „Сеоба Срба“, једног од највећих српских сликара и типичан представник академског реализма Паје Јовановића.

Слика је део сталне поставке Народног музеја у Панчеву, чија директорица Светлана Месицки је данас тај део изложбе и отворила. Поставка ће трајати до 13. новембра, када се пружа јединствена прилика нашим суграђанима да и уживо погледају ову националну икону.


Фото: Покрајинска влада

Програм обележавања Дана Музеја почео је данас беседом директорке Музеја Војводине Агнеш Озер, која је између осталог рекла да „главни циљ вишегодишњег пројекта Музеја Војводине је било презентовање идентитетских карактеристика Словака у Војводини путем мултидисциплинарне изложбе“. Она је додала да „заједничким радом тима кустоса етнолога, историчара и историчара уметности на изложби је представљена словачка материјална, духовна и културна баштина.

Директор Музеја Словака у Војводини Павле Чањи је истакао да излагањем музејских предмета, архивске грађе и ликовних дела у ширем културно-историјском контексту, приказан је живот словачке етничке групе у Војводини у временском периоду од досељавања до данас.

Свечаном обележавању јубилеја присуствовали су и члан градског већа Града Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и директор Културног центра Кисач Павел Сурови.

Музеј Војводине представља једну од најстаријих институција културе у Србији, која је утемељена 1847. године са 8.000 експоната у сталној поставци У својим збиркама чува велики број предмета који су груписани у збирке археолошког историјског етнолошког и Одељења новије историје.

Свих 8.000 експоната на сталној поставци су откривени на територији Војводине. Осим сталне поставке у Музеју се организују и бројне тематске изложбе, промоције, предавања, концерти, стручна вођења, музејске играонице и радионице за све структуре посетилаца. Ове године Музеј је до сада посетило 40.000 људи.

Прва музејска збирка настала је из богате заоставштине Саве Текелије, а збирка је прерасла у Музеј Матице српске, одакле је касније издвојен део материјала и основан Војвођански музеј. Тим поводом до краја године биће приређена изложба „Музеј у музеју“ у оквиру које ће посетиоци моћи подробније да се упознају са пра-збирком Музеја. Изложбом Музеј Војводине улази у 2017. годину јубилеја, односно 170 година од његовог оснивања.

Извор: Покрајинска влада

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести