СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

ФОРМАЛНОСТ ИЛИ ВИЗНИ РЕЖИМ? Регистровање путника у ЕУ од 2020.

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Најаве о обавезном регистровању зарад путовања у земље Европске уније, код многих у Србији изазвале су изненађење и љутњу због веровања да се тако на мала врата враћа визни режим.

Најаве о обавезном регистровању зарад путовања у земље Европске уније, код многих у Србији изазвале су изненађење и љутњу због веровања да се тако на мала врата враћа визни режим. Европски званичници тврде сасвим супротно. Нови систем требало би да поједностави улазак у земље Шенгена и важиће за све земље које имају безвизни режим са ЕУ укључујући и САД.

Нови информациони систем о путницима у ЕУ ступиће на снагу 2020. године. У Европској комисији наглашавају да нису у питању визе и да се систем не односи посебно на Србију и Западни Балкан, већ на све земље којима не треба виза за Европу, укључујући САД и Канаду.

"Систем се не може се поредити са добијањем шенгенске визе. Напротив, то је врло лака и брза процедура која се обавља преко интернета. У највећем броју случајева, преко 95 одсто, позитиван одговор се добија у року од 10 минута. Значи, они који су до сада путовали без виза и даље ће путовати без виза", напомиње Тове Ернст из Европске комисије. 

Александра Стиглмајер из Европске иницијативе за стабилност каже да ће систем унети мало компликација, али да нема везе са тражењем визе.

"Нису потребни документи, треба да узмете компјутер или телефон и укуцате информације, што не траје више од пет минута. Одбијања ће бити минимална. САД већ имају такав систем и проценат одбијених је мање од 0,2 одсто", објашњава Стиглмајерова.

За оне који од 2020. из Србије буду хтели да путују у земље ЕУ, то значи да ће претходно морати да попуне формулар на интернету уносећи информације као што су име, датум рођења али и да одговоре на питања о томе да ли су били на ратишту, имају ли криминални досије и да регистацију плате 10 евра. Добра вест је што ће ова регистрација важити за период од три до пет година. 

Предлагачи кажу да ће систем имати решење и за оне који немају платне картице или једноставан приступ интернету.

"Формулар ће моћи да попуни трећа особа уместо оних који то не могу сами, једина информација која је потребна је пасош. Што се тиче језика, систем би требало да свима буде доступан на језику који могу да разумеју", каже Тове Ернст.

У ЕУ наводе да су разлози за увођење система јачање безбедности и боље управљање спољним границама Шенгена у ситуацији појачане претње тероризма и прилива илегалних миграната.

Извор: РТС

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести