СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

КАКАВ ХЛЕБ ЈЕДУ НАША ДЕЦА? Ниво соли неприхватљив

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

У оквиру пројекта „Контрола садржаја соли у оброцима организоване друштвене исхране деце и студената у граду Новом Саду у 2017. години” рађена је анализа соли у хлебу с тржишта града, а од 69 анализираних узорака ниједан није имао прописану количину соли

У оквиру пројекта „Контрола садржаја соли у оброцима организоване друштвене исхране деце и студената у граду Новом Саду у 2017. години” рађена је анализа соли у хлебу с тржишта града, а од 69 анализираних узорака ниједан није имао прописану количину соли у себи.

Те податке изнела је лекар – специјалиста хигијене проф. др Сања Бијеловић на редовној конференцији за новинаре у Институту за јавно здравље Војводине. Она је рекла да је у четвртини анализираних узорака забележен изузетно висок садржај соли, док је у осталим евидентиран средњи ниво.

“Са здравственог аспекта ризик постоји и наша је препорука да се ниво соли регулише и смањи јер је хлеб намирница коју сви једемо, а уносом толике количине соли може доћи до повећања крвног притиска и срчаних обољења”, истакла је др Бијеловић.

Додала је да се проблем мора пребацити на оне који производе хлеб.

„Подаци су донекле алармантни и апелујемо на произвођаче да усвоје и примене нове технологије производње одговарајућих производа с мањом количином соли“, навела је др Бјеловић.

На конференцији је речено да је од 19. децембра до јуче у Војводини регистровано око 26 одсто мање случајева заразних болести него у истом периоду претходне године, док је у поређењу с претходним извештајним периодом забележено око 32 одсто случајева мање.

По подацима Института за јавно здравље, респиратнорне болести су најчешћа обољења из групе преносивих болести. Протекли месец грађани су најчешће тражили помоћ лекара због инфекција горњих респираторних путева, док су стрептококне инфекције биле најчешћи разлог посете лекарима, односно лабораторијских анализа.

Извор: Дневник

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести