СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

У Србији кромпир није довољно искоришћен, али има потенцијала у производњи

Фото: Пиксабеј
Фото: Пиксабеј

СОМБОР - Србија има потенцијал у производњи кромпира, који није довољно искоришћен, али се мањак регулише увозом

Током првих пет месеци ове године у нашу земљу је увезено око 10.000 тона кромпира у вредности 4,4 милиона евра, истичу Регионалној привредној комори Сомбор и додају да то отвара могућност многим пољопривредницима да се врате производњи кромпира.

Дејан Чуле из Пригревице двадесет година производи кромпир.

Принос од 40 тона кромпира по хектару сорте есме, Дејан Чуле, произвођач кромпира оцењује као одличан за почетак сезоне. Истиче да га не брине конкуренција, нити неизвесност око откупне цене кромпира на велико, јер је из године у годину око 20 динара по килограму. Чуле објашњава да му је најважнији редован откуп у Новом Саду и Београду.

"Можда би то наше тржиште требало да буде мало боље и сигурније, јер сваке године се не зна тачна откупна цена све док се не почне паковати роба. Гледајући на нас произвођаче у Србији, мислим да нисмо конкурентни један другом, више смо условљени конкуренцијом из увоза, односно споља", рекао је Дејан Чуле, произвођач кромпира из Пригревице.

За добар род кромпира потребан је квалитетан сортимент и редовне агротехничке мере, оцењују пољопривредни стручњаци.

"И те како су важне редовне агротехничке мере, уз примену система за наводњавање кап по кап и ђубрива, као и примена свих мера у заштити биља до мера неге..", рекла је Оливера Секулић, саветодавац у Пољопривредној стручној служби Сомбор.

Висок принос и добар квалитет су резултат двадесет година рада у аграру, истиче Чуле, који редовно користи државне субвенције.

"Нарочито ове последње субвенције су биле добре, а редовно користим државне субвенције и морам да похвалим наше Министарство које нам их редовно даје. Користим субвенције за систем за наводњевање, а обрађујем и 20 јутара у поврћу и без тих субвенција било би неисплативо", рекао је Дејан Чуле, произвођач кромпира из Пригревице.

Поред кромпира, Чуле се бави производњом лука, карфиола и купуса, а будући планови су улагања у нову механизацију и проширивање производње.

Извор: РТВ

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести