СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

СВИ ЉУДИ ИМАЈУ ЈЕДНАКА ПРАВА: Отворена изложба „Толеранција“

СВИ ЉУДИ ИМАЈУ ЈЕДНАКА ПРАВА: Отворена изложба „Толеранција“

Поводом обележавања Међународног дана људских права, а у оквиру фестивала "Новосадски Винтерфест" синоћ је отворена изложба плаката "Толеранција" аутора Мирка Илића која обухвата 53 плаката дизајнера из целог света.

Поводом обележавања Међународног дана људских права, а у оквиру фестивала "Новосадски Винтерфест" синоћ је отворена изложба плаката "Толеранција" аутора Мирка Илића која обухвата 53 плаката дизајнера из целог света. Реч је о путујућој изложби која је до сада приказана у бројним градовима Европе и света. У сваком граду у којем је "Толеранција" представљена, један од најистакнутијих дизајнера из те земље узео је учешће у изложби.

Догађају на Тргу слободе у Новом Саду између осталих присуствовали су члан Градског већа за културу Далибор Рожић, амбасадор САД Кајл Скат, аутор једног од плаката дизајнер Славимир Стојановић и историчарка уметности Јелена Бањац.

"Упркос томе што је реч о најбољим дизајнерима света, ипак је главна карактеристика ове изложбе порука коју шаље. Порука је веома једноставна и она гласи да сви људи имају једнака права и да нико не сме бити дискриминисан ни по једном основу. Нажалост, сведоци смо кршења основних људских права у свим деловима света, па је зато још већа важност промоције хуманистичких вредности у свакој прилици, у свакодневном животу и личним примером. Европска престоница културе прави је домаћин оваквом догађају јер дели исти циљ, а то је максимална хуманизација друштва и односа међу људима" истакао је Далибор Рожић и захвалио се Мирку Илићу што је иницирао ову изложбу и анимирао уметнике да се придруже тако племенитом циљу.

Афирмацијом универзалних људских вредности, уметници промовишу мир и толеранцију међу људима. Мирко Илић, аутор пројекта и један од најзначајнијих графичких дизајнера са простора бивше Југославије, изнео је свој став о нетолеранцији у друштву.

"Најчешћи разлози нетолеранције су припадање "погрешном" племену, "погрешна" боја коже, "погрешна" сексуална оријентација, "погрешна" религија. Три од ова четири "погрешна" разлога проузрокована су рођењем, а то је нешто за шта особа заправо није одговорна. Уз то, те три "погрешне" ствари чине максимално 10 посто наших карактеристика, у осталих 90 посто смо исти" рекао је Илић.

Изложба "Толеранција" је до сада представљена у Љубљани, Марибору, Цетињу, Сарајеву, Београду, Бреди (Холандија), Мадриду (Шпанија), Сијетлу (САД), у Менло Парку у Калифорнији (САД), Измиру (Турска), Санто Домингу (Доминиканска Република) и Кхаркиву (Украјина).

Извор: НВ

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести