СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

СРПСКИ КЊИЖЕВНИК, ПУБЛИЦИСТА, ГЛУМАЦ...: Преминуо Раша Попов

СРПСКИ КЊИЖЕВНИК, ПУБЛИЦИСТА, ГЛУМАЦ...: Преминуо Раша Попов

Дечји писац, глумац и новинар Раша Попов преминуо је у Београду у 84. години

Српски књижевник, публициста, глумац, звезда дечје телевизијске емисије "Фазони и форе" Раша Попов преминуо је у 84. години у Београду.

Попов је, како преносе београдски медији, преминуо синоћ након дуге и тешке болести.

Родио се 1933. у Мокрину. Године 1952. дошао је у Београд на студије и завршио Филозофски факултет.

Више је волео историју од књижевности, али ипак се определио за књижевност, а новинарску каријеру започео у новосадском "Дневнику".

Био је новинар листа "Младост" од 1961. до 1964, затим новинар Радио Београда. У Телевизији Београд је био до 1995. године.

Попов је био лектор за српско-хрватски језик у Лондону, Бирмингему и Нотингему од 1975. до 1977, а главни уредник издавачке куће Матица српска од 1983. до 1985. године.

Добитник је Годишње награде Радио Београда 1967. године за серију "Видови фашизма".

Наступао је у ТВ серијама као приповедач, а неке од најпознатијих су: "Радост сазнања", "Фазони и форе", "Варошарије", "У сну сан", "Шешир без дна".

У серији за децу "Фазони и форе" био је 155 пута Раша Проналазач.

О друштвеним темама писао је као колумниста листа "Политика".

Објавио је више књига песама за децу и одрасле: "Два ока" (1963), "Гвоздени магарац" (1976), "Жабац који не зна да ћути" (1987), "Трулеж зглаве" (1991), "Шешир без дна" (2001), "Лажљива уста истине" (2002), "Возом посред улице" (2003), "Био сам срећни коњ" (2003), "Бајке за XXI век" (2007), "Чаробњаков СМС" (2007), "Мали зелени" (2009), "Мокрински патуљци" (2013), "Усамљена принцеза" (2014).

Добитник је награде "Доситеј Обрадовић" за 2015. годину.

Био је ожењен Радојком, професорком књижевности, а из тог брака има сина и ћерку.


ВУКОСАВЉЕВИЋ: ПОПОВ ЗРАЧИО ДУХОМ УМНЕ ИГРЕ И ВЕДРИНЕ

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је породици Раше Попова телеграм саучешћа у коме је истакао да је Попов "зрачио и деловао благотворним духом умне игре и вердрине".

"Молим вас да у име Министарства културе и информисања и у моје лично име примите изразе искреног саучешћа у губитку који доживљавамо као заједнички", стоји у телеграму.

"Дубоко нас је погодила вест о одласку са животне сцене Раше Попова. Зрачио је и деловао благотворним духом умне игре и ведрине, прожет радозналим погледом према обичним и необичним појавама света који нас окружује", приметио је министар.

Вукосављевић је истакао да књижевно и медијско деловање Раше Попова, од славне научне редакције Телевизије Београд, до бројних књижевних дела и програма намењених деци свих узраста, носи печат једне непоновљиве стваралачке личности.

Извор: Вечерње Новости онлине, Танјуг

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести