СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

Шербеџија подржава Нови Сад

net-worths.org
net-worths.org

Познати глумац Раде Шербеџија послао писмо подршке кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.

Свечана церемонија проглашења Европске престонице културе 2021. биће одржана данас у 18 часова у Бриселу када ће бити познато хоће ли се Темишвару, који је већ добио ову титулу, придружити Херцег Нови или Нови Сад.

Након подршке бројних истакнутих личности као што су Аница Добра, Стефан Миленковић, Томас Влашиха, Александра Вребалов и многи други, данас је и познати глумац Раде Шербеџија, послао писмо подршке кандидатури Новог Сада за ову европску титулу.

"Чини ми се да готово не постоји идеалнији град да буде престоница европске културе од Новога Сада... Већ по свом географском положају, историјској улози, мешаном становништву и некој посебној енергији коју поседују градови у којима су се различитости језика, менталитета и религија столећима испреплетале и надопуњавале, Нови Сад је место у коме је интернационализам људскости нашао право тло...

Овде су се столећима његовале културе Срба и Хрвата и Мађара и Аустријанаца и Словака и Румуна и Јевреја и Рома, а у задњих стотинак година и Црногораца и Херцеговаца и Личана, па чак и још неких преосталих Фолкдојчера... Нови Сад је синоним за песму, те су буњевачке тамбуре, српске хармонике и мађарске виолине у задњих 200 година креирале ту тако посебну староградску музику... Нови Сад има и једног од највећих југословенских трубадура, Ђорђа Балашевића, који, својом свевременском поезијом, већ скоро 50 година спаја све народе и народности, културе и религије од Триглава до Ђевђелије... Нови Сад је био и колевка савременог Југословенског театра, чије су Стеријине Позоришне Игре биле најсветлија позорница Јужних Словена.

Нови Сад је већ годинама познат по своме славном Еxиту, који је организован од групе младих новосадских студената, а који је својим значајем постао и један од најживљих центара и музичких фестивала у Европи... Нови Сад има и посебну публику која је управо због своје мултиетичности и мултикултуралности однегована као једна од најгостољубљивијих публика која има подједнако разумевања и за класичну и за концептуалну музику... И за класично и авангардно позориште... У једну реч, Нови Сад је идеално место да постане Европском Позорницом културе за 2021. годину... И да не будем политичан, али ипак да и то кажем: Након Ријеке, која је с правом изабрана да буде домаћин европским умјетницима 2020. године, лепо је и праведно да то постане и Нови Сад 2021.

Тако ће светла европске заједнице помоћи да се отерају и разиђу мракови, који су ове наше просторе, почетком 90-их година, па све до данашњих дана, завијали у таму..." написао је Раде Шербеџија.

Извор: Блиц

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести