СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

СЕДАМ ВЕКОВА ЗАДУЖБИНЕ КРАЉА МИЛУТИНА: Изложба фотографија поводом 700 година манастира Крупе

Фото: Фото асоцијација Војводине
Фото: Фото асоцијација Војводине

Изложба фотографија фоторепортера Дарка Дозета, поводом 700 година манастира Крупе, биће отворена 26. јула у 19 часова у Културном центру Новог Сада

Изложба фотографија фоторепортера Дарка Дозета, поводом 700 година манастира Крупе, биће отворена 26. јула у 19 часова у Културном центру Новог Сада.

Укупно 40 уметничких и документарних фотографија, насталих приликом неколико Дозетових боравака у овом древном манастиру на међи Лике и Далмације, биће представљено на 27 паноа.

Манастир Крупа је, пре тачно седам векова, 1317. године, као задужбину подигао краљ Милутин, у истоименом селу уз реку Крупу, тако да ће централна свечаност поводом овог великог јубилеја, бити одржана у самом манастиру, на славу ове светиње - Велику Госпојину, 28. августа ове године.

Сам манастир је, као и већина светиња Српске православне цркве, у својој дугој историји, највећа страдања претрпео у 20. веку. У Другом светском рату изгорели су сви конаци, а манастирски инвентар је уништен, када су га усташе претвориле у војно упориште према Италији.

Следећа трагедија уследила је 1995. када је у акцији "Олуја" манастир претрео мања оштећења и крађе, али су, са српским народом који је тада напустио подручје Хрватске, отишли и монаси, па је манастир био пуст до 2000. године. Доласком на трон Епископа далматинског г. Фотија (Сладојевића) и постављањем архимандрита Гаврила (Стевановића) на место настојатеља, за манастир почињу бољи дани.

Аутор ове изложбе – Дарко Дозет, сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини. Његове фотографије илустровале су више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено "Вечерњих новости", а самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства. Аутор је пројекта „Корени душе" посвећеном Косову и Метохији те коаутор пројекта „Сведоци трајања" који приказује српску културну баштину у Републици Румунији.

Изложба је обогаћена и пратећим текстовима Сњежане Орловић, историчара уметности, врсног познаваоца манастира и цркава Епархије далматинске и Епархије горњокарловачке. Аутор је четири књиге - „Манастир Крупа", „Манастир Драговић", „Манастир Гомирје" и „Манастир Пресвете Богородице Тројеручице" а ускоро ће бити објављено и обимно издање Шематизма и историје Епархије горњокарловачке, али и монографија поводом великог јубилеја 700 година манастира Крупе коју ради у коауторству са теологом и историчаром Радованом Пилиповићем.

Изложбу ће, како је предвиђено, отворити Његово преосвештенство Епископ бачки господин Ирињеј, и Његово преосвешитенство Епископ далматински Фотије, а отварању изложбе ће, осим аутора присуствовати и игуман Манастира Крупа архимандрит Гаврило Стевановић.

Организатори изложбе су Културни центар Новог Сада и Фото асоцијација Војводине уз подршку Управе за културу града Новог Сада.

Предвиђено је да изложба после Новог Сада буде приказана у Грачаници, како би се и симболично спојиле две задужбине краља Милутина. После Грачанице, изложбу ће видети и становници Београда, Бања Луке...

Извор: РТВ

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести