СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

Обележено 115 година етнографског музеја

Обележено 115 година етнографског музеја

Етнографски музеј у Београду обележио 115 година рада.

Министар културе и  информисања Владан Вукосављевић отворио је изложбу „Писмо и традиција – натписи на етнографским предметима“ на свечаности поводом обележавања 115 година  од оснивања Етнографског музеја и истакао и да му представља особиту част што у име Министарства културе Републике Србије може да се нађе овим поводом на овом месту.

Честитавши свим запосленима у Етнографском музеју и директорки овај велики празник министар Вукосављевић нагласио је да 115 година рада представља огромно прегнуће низа посленика у области културе и да је посао заштите културног и етничког блага једног народа важан посао, који су генерације успешних, квалитених, умних и посвећених људи радиле на доличан и хвале вредан начин.

„Један од основних задатака установа овог типа, конкретно Етнографског музеја, јесте очување културног језгра и његово преношење следећим генерацијама. Тај одговоран посао очувања и преношења културног језгра је свих ових 115 година Етнографски музеј радио, а уверен сам радиће и убудуће“, казао  је министар.

„Изложба коју данас имамо прилику да видимо, један je од финих бисера активности овог музеја и њен назив ’Писмо и традиција’ сасвим јасно упућује на њен садржај и обавезу којом се бави ова важна установа културе“,  рекао је  министар и додао да и писмо и традиција представљају битне суштинске особености духа једне нације, а да се на овој изложби може видети шта је на простору који можемо слободно назвати српски културни простор, мада се меша са другим туђим културним просторима, остало сачувано и забележено.

„Са шалова, крпа, крајпуташа, предмета за свакодневну употребу једноставно је прожуборио српски језик из различитих генерација. Имамо прилику да видимо како је наш народ мислио, у каквим је био емотивним стањима, какве је поруке слао у свом дневном животу, у својим тренуцима туге и радости“ , казао је министар.

Директорка Музеја Мирјана Менковић рекла је да је та установа деловањем и радом показала и доказала да је свесна своје мисије чувања етнографског културног наслеђа као дела традиционалне културе балканских простора.

"Наши су погледи усмерени на време које долази, а као установа која одржава традиционалне вредности српског народа, немамо другу дужност и обавезу него да продужимо и унапредимо своју делатност следећи пут који су нам показали и осветлели наши преци", поручила је Менковић.

Она је најавила да ће Етнографски музеј у октобру гостовати у Азербејџану са изложбом "Колекција пиротских ћилима из збирке Етнографског музеја", аутора Марине Цветковић, а тада ће бити представљена и Монографија "Чаролија шарених нити", исте ауторке.

Поред отварања изложбе, поводом Дана музеја, данас је етнологу Николи Павковићу додељена награда за животно дело "Др Боривоје Дробњаковић", за целокупно стваралаштво и изузетан допринос етнографској науци.

Захвалнице Етнографског музеја су уручене Министарству културе и информисања за подршку свестраном развоју Музеја, РТС-у за праћење и представљање резултата Музеја, као и Слободану Бендераћу за израду реплике гусала српског војника из Првог светског рата.

Извор: Министарство културе и инфомисања

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести