СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

НОВИ САД: Шест уметничких догађаја

Фото: Public
Фото: Public

Новосадски уметници доказују да култура може да живи без обзира на све околности

НОВИ САД - ове недеље ће у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ бити реализовани различити културни садржаји који ће, у складу са здравственом ситуацијом, бити представљени онлајн, путем друштвених мрежа културних станица или у културним станицама, уз примену свих превентивних епидемиолошких мера.

Данас ће у Културној станици Барка (Кутак за културу, Сентандрејски пут 106б) бити отворена изожба Андреја Хложана „Изолација, Клиса“, док ће изложбени пројекат " Ентеринг Валхалла“ Гојка Дутине, Филипа Марковиновића и Бојана Дојкића бити одржан у Културној станици Свилара. Предавање „Водич кроз грајндкор субкултуру“ Жарка Гладића биће одржано у среду, 5. августа у Културној станици ОПЕНС, док ће у чертвртак, 6. августа представа „Папа Јована“ редитељке Лее Јевтић, у продукцији Николе Милорадовића, бити изведена у Културној станици Еђшег. Петак, 7. август у Еђшегу резервисан је за љубавну поезију у оквиру пројекта „Јај…некем сзерелем“ (Тешко мени…љубав), у изведби глумаца Емине Елор, Јудит Ласло, Бенце Салаи и Роберта Ожвара, док ће у суботу, 8. августа бити одржан „Кликник“ Младена Каназира на Петроварадинској тврђави.

„Ентеринг Валхалла “ у Културној станици Свилара

Несвакидашња изложба „ Ентеринг Валхалла“ , која ће бити отворена данас у 19 сати у Свилари, приказаће процес ослобађања од мрачних сећања, уз интеракцију са публиком и њихов допринос самој изложби. Симболичким спаљивањем предмета који нас емоционално оптерећују, Гојко Дутина, Бојан Дојкић и Филип Марковиновић су реализовали први сегмент изложбе, док ће у наредном приказати видео запис којим је документован овај догађај и скулптуру сплава у пламену, који представља архетипски прелаз са једног света на други. Отварање изложбе са инсталацијом и видео-пројекцијом биће одржано 3. августа у 19 часова и моћи ће да се прати онлајн на Фејсбук страници Културне станице Свилара, док ће публика моћи да посети изложбу од 4. до 7. августа у периоду између 10 и 18 часова.

Изложба „Изолација, Клиса“ у Културној станици Барка

Изложба „Изолација, Клиса“, која обухвата циклус фотографија насталих између пролећа 2019. и 2020. године, биће отворена данас у 19.20 сати у Културној станици Барка (Кутак за културу, Сентандрејски пут 106б). Она представља приказ живота на Клиси, кроз фотографије улица које у континуитету остају празне и девастиране у поређењу са урбаним деловима града. Заинтересовани ће моћи да прате отварање изложбе онлајн путем друштвених мрежа културних станица или да је посете у Културној станици Барка до 10. августа, у периоду између 17 и 21 час.

Предавање „Водич кроз грајндкор субкултуру“ у Културној станици ОПЕНС

Предавање „Водич кроз грајндер субкултуру“, историчара Жарка Гладића биће одржано у среду, 5. августа у Културној станици ОПЕНС. Аутор овог пројекта, представиће грајндкор као један културолошки и социолошки феномен са акцентом на локалну и регионалну сцену. Грајндкор као посебан музички жанр, субкултура, тотално изолована од мејнстрим културе и комерцијалности, повезује највеће ентузијасте и љубитеље широм света већ неколико деценија, почивајући на чистој енергији, емоцији, ставу, критичком погледу на свет, слободи изражавања без икакве цензуре. Предавање ће бити приказано у среду од 19 сати путем Фејсбук странице културних станица.

Представа „Папа Јована“ у Еђшегу

„Папа Јована“, редитељке Лее Јевтић биће изведена у четвртак 6. јула у 19 сати у културној станици Еђшег. Представа, која је драматизација истоименог романа Доне Вулкфолк Крос, кроз призму феминизма се бави питањем ко су „Папе Јоване“ данас у нашем друштву, односно ко су људи који нису у могућности да делају и живе по истим законима и правима која важе за већину због неке своје својствености. Представу публика може да погледа онлајн у четвртак у 19 сати путем Фејсбук странице културне станице Еђшег.
Јај некем …сзерелем“ (Тешко мени љубав) у петак у Еђшегу

Пројекат „Јај некем …сзерелем“ у слободном преводу, „Тешко мени …љубав“ представља спој поезије, песама и монолога, са фокусом на заљубљеност и љубав. Глумци Новосадског позоришта, Емина Елор, Јудит Ласло, Бенце Салаи и Роберт Ожвар, у 50 минута рецитоваће, говориће и певаће о страсти, жељи, стиду, тузи, разочарењу, ватри, сломљености, племенитости и важности љубави. Овај књижевно – музички перформанс публика може да погледа 7. августа у 19 сати путем Фејсбук странице културне станице Еђшег.
Пројекат „Кликник“ у суботу

Музички пројекат „Кликник“, Младена Каназира биће одржан 8. августа од 15 сати поред Културне станице Караван лоциране на Петроварадинској тврђави у Новом Саду. Путем званичног Јутјуб канала колектива биће представљена треп и драм анд бејс селекција извођача Рцаллз, Гугутка, Рун тхе Цхаинс и Доуцхемонеy, уз мини концерт Ничкета 3000, новосадског драматурга који је већ деценију ствара на пољу домаћег репа са својом групом Кардеж и Кликом. До 19 сати, биће организован и мини панел на ком ће Ничке 3000 и Доуцхемонеy образложити свој принцип рада, те делити савете везане за креативни процес стварања музике.

У протеклих недељу дана је у оквиру реализације пројекта "Уметници.Сад!" публика имала прилику да погледа изложбу „Нови елементи прошлости“, Јелене Гајиновић и пројекат „Скица историје филозофије“, аутора Ненада Ланчушког. Такође, уприличено је и књижевно вече, у оквиру пројекта „Критичко представљање младе новосадске прозе“, књижевног критичара и есејисте Драгана Бабића, те плесни перформанс „Неусамљено осамљен соло на вези“ Јелене Алемпијевић. Публици су се претходне недеље представиле и три младе неафирмисане уметнице кроз пројекат „Нови портрети“, Витомирке Требовац и Милијане Пејаковић.

Пројекат „Уметници. Сад!” има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализацију културе и развој публике.Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је Мерцатор С.

Сви програми у наредном периоду биће реализовани у складу са епидемиолошком ситуацијом и прописаним мерама.

Извор: РТВ

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести