СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

НОВИ САД ЕПК 2021: Позитивна оцена Европске комисије

НОВИ САД ЕПК 2021: Позитивна оцена Европске комисије

На петом Форуму за културу, који је одржан јуче у Скупштини града, представљена је оцена панелиста независних експерата Европске комисије о напретку пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

На петом Форуму за културу, који је одржан јуче у Скупштини града, представљена је оцена панелиста независних експерата Европске комисије о напретку пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Почетком октобра, новосадска делегација боравила је у Бриселу у Европској комисији, где је имала прилику да, пред независним експертима, односно панелистима ЕК-а, изложи свој извештај о првој години рада. Како је објаснио директор Фондације „Нови Сад 2021” Немања Миленковић, презадовољан је позитивним исходом извештаја јер је у претходном било око 60 препорука панелиста независних експерата ЕК-а, док су у садашњем смањенее на 12.

“То говори о томе да практично све што су нам сугерисали решавамо у корак с временом које имамо, и мислим да су и они задовољни оним што су видели – рекао је Миленковић. – Извештај је доступан на сајту Европске комисије. Основна препорука панелиста независних експерата ЕК-а је да сада, када имамо уметничког и програмског директора, кренемо у што прецизније дефинисање самог програма којим ће се Нови Сад представити као Европска престоница културе, и он мора да буде коначан до 2020. године.”

Како каже наш саговорник, за уметничког директора постављен је новосадски дизајнер Јован Тркуља, док је место програмског директора припало истакнутој личности културе и медијске сцене, активисти заједнице креативних индустрија, уваженом предузетнику и инвеститору Душану Каличанину.

“Очекивања су различита, што је и мој највећи страх, али то су искуства свих европских престоница културе – рекао је Миленковић. – Збирно, треба да урадимо само оно што програм дефинише. Обавеза Фондације „Нови Сад 2021“ је да се бави програмима, а на себе је преузела и обавезу више, а то је да буде нека врста моста између различитих делова јавности да би се отворила култура дијалога. На тај начин се постижу најбољи резултати и што више дијалога имамо и доносимо јасне одлуке о томе у којем правцу ћемо се развијати, то смо на бољем путу да основне принципе Европске престонице културе, као што су демократичност, отвореност и учешће испуњавамо на најбољи могући начин.”  

По речима члана Градског већа за културу Далибора Рожића, извештај је добро оцењен и изражена је позитивна оцена јер је реализација активности у складу са Стратегијом културног развоја Града.

“Најбитније је што је препозната јака финансијска и политичка подршка у реализацији тог пројекта са сва три нивоа власти да би највећи пројекат Европске уније у области културе у Европи, у нашој држави, односно у нашем граду, био реализован на најбољи могући начин” казао је Рожић.

По његовим речима, у протеклу годину и по усвојена је Стратегија културног развоја града од 2016. до 2026. године. Сходно Стратегији, усвојен је и двогодишњи Акциони план, којим је конкретизовано све оно што је кључно и што Град мора да реализује у ресору културе, у овој и следећој години.

“Основали смо Форум за културу на којем сви актерти у области културе могу активно учествовати у креирању културне политике – рекао је Рожић. – Ниједна значајна одлука у ресору културе не доноси се у Градској управи, односно у институцијама система, већ се пре тога она кандидује као тема на Форуму за културу. Тада сви актери у области културе могу да дају сугестије, предлоге, примедбе јер на тај начин заједнички долазимо до конкретног решења. Лагано се улази у процес припемања за 2021. годину, већ креће реализација одређених програмских активности, с једне стране, а с друге су актуелизовани инфраструктурни пројекти. Такав је пројекат за Кинеску четврт, покренули смо процедуру, ради се на изградњи културних станица, а прва у низу ће бити станица Алмашки крај. Затим на ред долази Омладинска културна станица. “


УРБАНИ ЏЕПОВИ

На Форуму за културу предложено је да представници месне заједнице буду укључени у процес реализације пројеката који се тичу нових места, такозваних урбаних џепова. По Рожићевим речима, план је, ако то буде изводљиво, да се у свих 46 месних заједница на територији града уради по један јавни простор да би се стекли предуслови за децентрализацију културних садржаја.

Извор: Дневник

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести