СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

ИЗЛОЖБА О УЈЕДИЊЕЊУ СРБА: „Војводство Србија и Тамишки Банат (1849-1861)“

Фото: НМЗ
Фото: НМЗ

У салону Народног музеја у Зрењанину отворена изложба "Војводство Србија и Тамишки Банат (1849-1861)". Изложено безмало хиљаду готово непознатих докумената из 19. века о уједињењу Срба

У салону Народног музеја у Зрењанину отворена је изложба архивских докумената и другог материјала под називом "Војводство Србија и Тамишки Банат (1849-1861)", аутора Зорана Стевановића, архивисте у Архиву Војводине.

Изложбену поставку, која је први пут представљена публици 2014. приликом обележавања 165 година од оснивања Војводства Србије и Тамишког Баната, чини 153 експоната, највећим делом из фондова Архива Војводине. На изложби је приказан и ликовни материјал чије су дигиталне копије откупљене од аустријске Националне библиотеке у Бечу.

Такође, представљени су и садржаји ретких аустријских службених листова, као и релевантни статистички подаци. Аутор је обрадио, превео, протумачио и презентовао садржину око 1.000 архивских предмета који су били мање познати, или потпуно непознати, стручној и научној јавности.

Историчар у зрењанинском музеју Срђан Приљева, кустос изложбе, објашњава да је 19. век у политичком, културолошком и историјском смислу детерминисан покретима чији је идејни сиже била борба за националну еманципацију и слободу. Српски народ је државну, политичку, верску и језичку еманципацију изводио у више праваца, користићи различиту методологију.

"Срби у Отоманској империји у првој половини 19. века створили су Кнежевину, која полако преузима ингеренције пуне државности из руку Османлија. Други део српске популације, чије се становништво налазило у Хабзбуршкој монархији, политички кредо градио је кроз борбу за територијално-политичку аутономију. Полазни аксиом српске елите, из обе империје, био је стварање премисе за коначно уједињење Срба" истиче Приљева.

Растакање Османског царства, националне напетости у Хабзбуршкој монархији, борба великих сила, као и индустријска и културна револуција, довели су половином 19. века до снажних превирања на југоистоку Европе. Мађарска револуција, истиче Приљева, изазвала је тектонске поремећаје у Хабзбуршкој монархији. У насталом метежу, Срби реализују део својих амбиција, стварањем територијално-политичке аутономије под називом Војводство Србија и Тамишки Банат (1849-1861).

"Борба народа у југоисточној Европи за сопствену еманципацију и жеља великих сила да наметну утицај на овој територији, изнедрила је процес који је у историографији назван "Источно питање". Српско питање налазило се у фокусу, изазивајући највеће историјске потресе и промене. Стварање политичке творевине Војводство Србија и Тамишки Банат, послужило је као полазна основа за даље снажење српског политичког фактора у овом делу Европе" наглашава Приљева. 


МАЛИ НАРОД, ВЕЛИКА ИДЕЈА

"Српска Војводина у Хабзбуршкој монархији јесте идеја српске државности. Та политичко-територијална аутономија за коју је, од средине 19. века, прихваћен назив Српска Војводина или Војводовина, заправо, није ништа друго него покушај Срба у монархији, једног малог народа који је чинио свега два-три одсто становништва у оквиру 50 милиона становника империје, да успе да очува свој национални идентитет и одбрани идеју државности" изјавио је на отварању изложбе професор др Дејан Микавица, са новосадског Филозофског факултета.

Извор: Вечерње Новости онлине

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести