СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

ФОТОГРАФИСАЊЕ ОДЛИКА БОГАТИХ: Изложба "Новосадски фотографски атељеи"

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

У збирци стране уметности Музеја града Новог Сада постављена је изложба под називом "Новосадски Фотографски атељеи" у другој половини 19. и почетком 20 века

У збирци стране уметности Музеја града Новог Сада постављена је изложба под називом "Новосадски Фотографски атељеи" у другој половини 19. и почетком 20 века, када је одлазак код фотографа био посебан тренутак у животу појединца и породице. Данас у току само једног дана на друштвеним мрежама осване 93 милона аутопортрета, односно такозваних селфија.

Озбиљна лица, лепа одећа и посебна правила приликом позирања у циљу истицања грађанског статуса главне су одлике фотографија у другој половини 19. и почетком 20. века. Фотографи су итекако водили рачуна о друштвеним правилима што се пре свега види на двојним или породичним портретима.

Свака особа представљена је као прави представник своје друштвене класе, без индивидуалних особености и емоција.

"До 60-тих година 19. Века, због своје високе цене, фотографије су биле доступне само припадницима богатијих слојева друштва, а фотографи су важили за праве чаробњаке. Нови Сад је нажалост изгубио традицију породичног одласка у атељее, што је некада био ритуал, и готово светије од недељног одласка у цркву", каже Дарко Дозет, фотограф.

"Данас је све поједностављено, инстант, онако на прву да шокира али у те савремене фотографије не можете дуго да гледате оне су вам допадљиво и брзо их се заситите а фотографије из старих атељеа можете онако добрано да гледате и да у њима видите и културу тог времена и карактере и моду и можете да их изучавате са разних аспеката", каже Дозет.

Вредност фотографије није изгубљена новом технологијом и доступношћу јер она и даље представља друштвену стварност само у другачијој форми, сматрају социолози.

"Данас више него икад фотографија има већи значај, то можемо приметити и кроз форму селфија као савремену визуелну форму где људи бирају један начин да се самопредставе и то можемо чак схватити и као врсту личног перформанса у нади да ће други га видети", каже социлошкиња Александра Магоч.

Реч је о глобалном феномену и према подацима које је пре пар година објавио Гугл за само један дан на друштвеним мрежама осване више од 90 милиона аутопортрета односно такозваних селфија. Фотографија је све више, а фотографских атељеа све мање. Ако желите да завирите у оне који су некада постојали у Новом Саду, у време када је одлазак код фотографа био посебан тренутак у животу поједница или читаве породице, када су се облачиле најлепше хаљине и одела, стављали шешири и различити модни додаци посетите изложбу у збирци стране уметности Музеја града Новог Сада.

Изабране фотографије прате текстови о узбудљивим животима и пословним каријерама самих фотографа, као и огласи из тадашње штампе кроз које су рекламирали своје услуге. Изложба је отворена до 12. фебруара.

Извор: РТВ

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести