СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

„ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10“: Почиње највећа музејска манифестација Србије

Фото: maticasrpska.org.rs
Фото: maticasrpska.org.rs

Музеји у Новом Саду спремни за манифестацију "Десет дана од 10 до 10". У највећој манифестацији учествоваће готово све установе

Новосађани ће, у оквиру треће националне манифестације "Музеји Србије, 10 дана од 10 до 10", која почиње 11. и траје до 20. маја, имати прилику да се упознају са кулурним благом музеја у Новом Саду, али и гостију - музеја из Руме и Кикинде.

На овој највећој националиној музејској манифестацији на територији Србије, према речима др Тијане Палковљевић Бугарски, члана огранизационог одбора, прикључило више од 90 музеја и сродних институција, а бесплатни програми ће се одржавати на више од 110 локација. Обухватиће читав низ изложби и пратећих активности - презентација, радионица, јавних разговора, промоција, пројекција...

"Велико је задовољство када Нови Сад квалитетним културним програмима оправдава титулу Европске престонице културе која му је додељена прошле године" истакао је Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу. 

"То је био случај недавно, када смо имали изванредних девет дана НОМУСА, и ево одмах затим у први план долазе музеји нашег града, али и наше земље јер је реч о националној манифестацији."

Повезивање културних институција, организација, појединаца, умрежавање активности културних посленика и анимирање грађана да се што више укључе у друштвено-културни живот, како је навео Рожић, јесте идеја водиља Градске управе за културу. Др Драго Његован, в. д. директора Музеја Војводине, говорећи о садржајима који очекују Новосађане, најавио је изложбу "Од Музеја Матице српске до Музеја Војводине (1847-1947-2017)".

"После оснивања Матице српске у Пешти, у редовима родољубиве српске интелигенције, 1847. године родила се идеја о оснивању Српске народне збирке, или Музеума који ће чувати све старине и знаменитости" подсетио је Његован. 

"Збирка је прерасла у Музеј Матице српске, који је свечано отворен 9. јула 1933. У годинама после Другог светског рата, издвајањем дела материјала из Музеја Матице српске, 30. маја 1947. године основан је Војвођански музеј."


СВЕ САМЕ ПРЕМИЈЕРЕ

Вече уочи манифестације, како је најављено, биће отворена изложба Музеја Војводине "Благо из кошнице - од Музеја Матице српске до Музеја Војводине (1847-1947-2017)", док ће изложбама "Графички омнибус: Љубомир Ивановић, Михаило С. Петров, Ђорђе Андрејевић Кун" Народне библиотеке Србије и "Уметници, академици из колекције Павла Бељанског", 11. маја у 19 сати у Спомен-збирци Павла Бељанског, бити свечано отворена манифестација у Новом Саду.


ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ - У ШИДУ

У манифестацији у Новом Саду учествују Музеј Војводине, Музеј града Новог Сада, Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића, Позоришни музеј Војводине, Огранак САНУ, Покрајински завод за заштиту природе, Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Архив Војводине, Друштво новинара Војводине. Због реконструкције фасаде, Галерија Матице српске учествује гостовањем у Галерији слика "Сава Шумановић" у Шиду.

Извор: Вечерње Новости онлине

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести