СРБИЈА ВОЗ: Додатни попуст на карте купљење за време празникаСрбијавоз саопштио је данас да ће путници за купљене карте током првомајских и ускршњих празника преко апликације или веб странице тог предузећа, поред редовног попуста од пет одсто, добити и додатних 20 одсто на редовне цене.НЕВЕРОВАТНО: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долараЈедан од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из ЛаосаСекретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институцијаПројектима за развој истраживачке делатности 44 милиона динараСОМБОР: Своје место у „Чигри” добило 25 деце са листе чекањаРеконструкција и проширење постојећих капацитета вртића сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Прерада воде и у селимаНа недавно одржаној седници Скупштине града Кикинде, донета је одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција, мини-постројења за прераду пијаће воде на селима.

170 ГОДИНА ТРАЈАЊА: Галерија Матице српске обележава јубилеј

Фото: Нови Сад 2021
Фото: Нови Сад 2021

Завршетак радова на обнови фасаде и почетак обележавања јубилеја 170 година трајања Галерије Матице српске биће обележени свечаношћу са специјалном светлосном пројекцијом на Тргу галерија, у четвртак, 1. јуна, са почетком у 20 часова и 21 минут

Завршетак радова на обнови фасаде и почетак обележавања јубилеја 170 година трајања Галерије Матице српске биће обележени свечаношћу са специјалном светлосном пројекцијом на Тргу галерија, у четвртак, 1. јуна, са почетком у 20 часова и 21 минут.

Програм свечаности припремљен је у сарадњи с Академијом уметности у Новом Саду и обухватиће уметничку светлосну пројекцију на обновљеној фасади, уз извођење музичких композиција студената Академије.

Пројекција је рад аутора професора Срђана Радаковића и акцентује двадесете и тридесете године XX века, правећи спону између филмске активности ликовних уметника у Европи са зачетком уметничких активности у оквиру Музеја Матице српске.

Фондација "Нови Сад 2021" је у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду и Галеријом Матице српске подржала реализацију свечаности будући да она преферира основне програмске тежње, међу којима су излазак културе и уметности изван установа, увођење савремених технологија и трендова у рад институција и интерактивни однос с публиком.

У овој, првој години, Фондација "Нови Сад 2021" реализује пројекте који су концепцијски део програмског моста Нада чије су теме људски и просторни капацитети. Поред светлосне пројекције која ће бити пројектована на фасади Галерије испред обновљене Галерије Матице српске биће постављене две новоизливене скулптуре. Изношењем уметничких дела у простор испред Галерије направљен је искорак ка публици и скулптурама у јавном простору указано на уметничке вредности које се чувају у згради. Истовремено, то је први корак ка циљу који Нови Сад, као Европска престоница културе 2021, тежи – освајању Трга галерија и формирању "Парка скулптура" у оквиру зелене површине испред Галерије.

У години обележавања свога јубилеја – 170 година од оснивања – Галерија Матице српске завршава адаптацију зграде у којој се налази од 1958. године, а која од тада није свеобухватно обнављана. Након само шест месеци интензивног рада на реконструкцији фасаде, Галеријски простор је поново доступан јавности, а фасада је добила своје ново рухо и прву декоративну расвету.

Овај последњи корак, којим се заокружују вишегодишњи радови на уређењу зграде Галерије, уследио је после адаптације сутерена, увођења савременог противпожарног система и проширења просторних капацитета за депое и конзерваторске радионице 2015. године и замене кровног покривача и уређења депоа на трећем спрату током 2016. године. Обновом фасаде крунисан је десетогодишњи рад на реконструкцији и модернизацији зграде и трансформацији установе.

Истовремено, простор Галерије је, уградњом лифта на спољном степеништу, постао доступан особама с инвалидитетом, чиме је употпуњена прошлогодишња уградња лифта за посетиоце у унутрашњости зграде.

Извор: РТВ

Коментари

Нема коментара на овај чланак.

Вама није дозвољено да пишете коментаре. Молим Вас да се пријавите.

Локалне вести

Andrevlje CEPTOR

SRBIJA DANAS


Последњи коментари

Нема коментара.

Курсна листа

Reset Club

Временска прогноза


Could not get weather data!

е-Обавештења

Региструј се!
Одјава

Ако желите да се одјавите са листе за добијање наших обавештења, упишите код за брисање овде који сте добили на Ваш е-маил.

https://novavojvodina.rs/inner.php/ajax
Молимо сачекајте ...
Неважећа е-маил адреса

Архиве

https://novavojvodina.rs/archive/

Facebook

Вести